Europe visar vägen

P1060962

Europe & Takida

2011-08-04

Linköping, Cloetta Center-parkeringen

Betyg: Takida 3/5, Europe 4/5

Publicerad i Corren 2011-08-06

Det är en ansenlig mängd människor som samlats i tältet på den solsvedda asfalten utanför Cloetta Center på torsdagseftermiddagen. De går att dela upp i tre huvudgrupper – en liten med vänner till det lokala förbandet Close Quarters, en större med välfriserade par som anser Takida vara det största Norrland skänkt världen, samt en än större med nostalgitörstande Europefans.

Close Quarters inleder med ett stabilt framträdande, men tyvärr känns de mest som ett väldigt snällt Backyard Babies. Och i detta sammanhang är inte ?snäll? någon komplimang tyvärr.

Efter en föredömligt kort paus står sen Takida på scen. De har med sig senaste skivan ”The Burning Heart” som kör på i deras gamla, något trista spår. Det ska dock inte förnekas att de är bra på sin grej, och att de har en stor mängd fans som älskar just den grejen. Och ikväll älskas Takida förbehållningslöst av dem. Så vem är jag att klaga på en timme med imponerande avsaknad av variation och ett allmänt stelbent intryck. En ljusglimt är ”You Learn” som visar på lite utveckling.

Turnén marknadsförs som ?En helkväll – två konserter?, men det råder ingen tvekan om vilka som är huvudattraktionen. Det mesta känns större när det gäller Europe – ljus, ljud, publik och inte minst låtmaterial. Det är lätt att avfärda bandet som bara nostalgi, men ikväll bjuder de på sex låtar från den här sidan av millennieskiftet. Och de nya låtarna passar väl in, särskilt inledningen med ”Last look at Eden” och ”The Beast”. Publiken får så klart de flesta av klassikerna som ”Superstitious”, ”Rock the Night” och den där rymdlåten. Samtliga mottas med enormt jubel. Trots att de kan tyckas väl simpla ibland visar Europe ikväll att det finns en anledning till att de blivit klassiker. Det enda missräkningen är ett segt mittenparti där de trycker in keyboard-, gitarr- och trumsolo.

Men det är det förmodligen ingen som bryr sig om när den lyckliga publiken, skrålandes hockeykören från ”Seven Nation Army”, lämnar den nu inte fullt lika varma asfalten

Andreas Andersson

P1060952 P1060945

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s