Historien viktigast för Robert Noack

Tidigare publicerad i NT 2015-08-01

 

Norrköpingssonen Robert Noack har gjort 250 föreställningar i rollen som Karl Oskar i musikalen ”Kristina från Duvemåla”.

Han har varit med från det att föreställningen hade nypremiär på Svenska Teatern i Helsingfors 2012 och under vändan på GöteborgsOperan under hösten och våren 2014-15. När NT Nöje träffade honom är det snart dags för repetitionerna inför nypremiären på Cirkus i Stockholm i höst att dra igång.

Efter så många år och föreställningar är det lätt att tänka sig att viss mättnad skulle kunna infinna sig. Men för Robert Noacks del har det inte skett ännu.

– Nej, det fortfarande kul. Musiken är så bra, och historien är väldigt intressant och aktuell.

Just historiens betydelse i ”Kristina från Duvemåla” är något som Robert ofta återkommer till. Utvandringen från Sverige till USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var så enorm att effekterna på Sverige är svåröverblickbara. Och med dagens flyktingströmmar i Europa, och debatten i Sverige, är det lätt att relatera till de problem och svårigheter som karaktärerna stöter på.

– Det känns verkligen som att det är en viktig historia att berätta, och det går att dra paralleller till så mycket som händer i samhället idag, menar Robert.

Under Robert Noacks tid med ”Kristina från Duvemåla” har många av de medverkande hunnit bytas ut, men kärnan är kvar.

– Det är också en stor anledning till att det fortfarande är så kul. Vi har ett väldigt bra samarbete och hjälper varandra att hålla arbetet fräscht.

Robert Noack fick rollen som Karl Oskar i stort sett direkt efter avslutningen av sin utbildning på Teaterhögskolan i Malmö, men det gick fort att bli bekväm med rollen.

– Det var nervöst att provsjunga så klart. Men jag har ett ganska bra självförtroende i sången. Och alla som arbetade med föreställningen var så trevliga så jag kände mig välkommen.

När det var klart att han fick rollen vidtog fasen med att arbeta med föreställningen.

– Det var en härlig, kreativ repetitionsperiod. Och det var också en stor förändring av själva musikalen, då den skulle tas ned från ett enormt format till ett mindre och mer anpassat efter scenen i Helsingfors, berättar Robert.

Trots att Robert trivs bra med sin nuvarande situation, så kan han längta efter att göra mindre föreställningar i framtiden och är öppen för att arbeta i hemstaden.

– Ja, det vore kul. Det verkar som att Norrköping spirar med kultur och konserter.

”Kristina från Duvemåla” har nypremiär på Cirkus i Stockholm den 12 september, och spelas fram till januari 2016.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: