Gordon L. Rottman & Kevin Lyles – ’Vietnamkriget: 5 – Djungelkrigare’

Gordon L. Rottman & Kevin Lyles – ’Vietnamkriget: 5 – Djungelkrigare’

Svensk Militärhistoriskt Bibliotek/Osprey

Betyg: 3/5

 

Då var det dags för den sista delen i Svenskt Militärhistoriskt Biblioteks Vietnamserie. I fokus står nu djungelkrigare, eller specialförbanden, som den mer korrekta benämningen torde vara. I likhet med de föregående delarna är det välgjort och faktatungt. ”Djungelkrigare” tyngs dock av att det i huvudsak handlar om generaliserade beskrivningar än faktiska händelser. Istället för att följa förband på uppdrag så beskrivs hur uppdrag kunde se ut.

Det är ett problem att Vietnamkriget behandlats så mycket i filmer. Särskilt när det gäller djungelkriget – den här boken gör det väldigt klart att det inte var tillnärmelsevis så spännande eller ens dramatiskt. Och det kan till och med inverka negativt på hur du ser på filmer. I mitt fall var det inte helt lyckat att se ”Plutonen” samma dag som jag läste ut den här…

På samma sätt som del två i serien, så lämnar ”Djungelkrigare” en unken eftersmak i och med omskrivningar och utelämnande av civilbefolkningens umbäranden. Här förstärks det dessutom av en bild på granatkastarutbildning som görs ihop med leende civilbefolkning med barn på armen. Förhoppningarna att My Lai skulle dyka upp är därmed inte så stora, och mycket riktigt så nämns det inte.

Sammanfattningsvis är det en bra bokserie om du vill fördjupa dig i olika aspekter av Vietnamkriget, men för helhetsbilden håller den verkligen inte. Det finns alldeles för lite av politiken bakom, ursprung, följer etc.

 

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s