Vasilij Grossman – ‘Liv och öde’

Vasilij Grossman – ’Liv och öde’

Historiska Media

Betyg: 3/5

 

’Liv och öde’ är väldigt, väldigt rysk. Det är en mastig historia som utspelar sig på ett antal platser under Andra Världskriget, och specifikt sådana som rör konflikten

(snäll omskrivning)

mellan Tyskland och Sovjetunionen. Lägg därtill ett myllrande persongalleri. I sig skulle det inte behöva utgöra något problem, men när det som här är uppdelat på fyra olika platser – och väl få beröringspunkter utöver att de utspelar sig samtidigt – blir det svårt att hålla reda på vem som är vem, vad som har skett när man återser personerna efter 100 sidor, eller särskilt mycket alls. En förutsättning för att ha någon behållning av ’Liv och öde’ är därför att inte börja läsa den om du inte vet att du kommer att klara av hela boken på max ett par veckor. Och kanske inte heller om du inte kommer att kunna läsa 100 sidor i en sittning.

 

Slaget om Stalingrad är det sammanhållande navet, men Grossman lyckas inte riktigt framhäva platsens betydelse. Ett annat problem är att det är få av huvudkaraktärerna som man känner med.

 

’Liv och öde’ berör inte riktigt, utan det är mest känslan av rörighet och att inte hänga med som finns kvar hos åtminstone den här läsaren. Vill du (och det bör du) uppleva Stalingrads hemskheter och det ohyggliga mänskliga lidandet – är Antony Beevors ’Stalingrad’ den överlägset bästa skildringen.

 

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s