Silvia Avallone – ’Stål’

Silvia Avallone – ’Stål’

Natur & Kultur

Betyg: 3/5

 

För kanske femton år sedan såg jag en film som utspelade sig bland ungdomar i något asiatiskt land. Detaljerna är lite oklara, mycket på grund av att den var dubbad till tyska, men det stod helt klar att ungdomarna gled längre och längre ned i knark och sex och inte mådde helt bra. Förmodligen var filmen inte särskilt mycket att ha, men det är något med ungdomar som far illa som berör.

Italien skildras ibland som ett land där hopplöshet och avsaknad av framtidstro är de dominerande känslorna. ”Gomorra” och ”Videocracy” är två kulturyttringar på senare år som visat detta. ”Stål” skildrar livet i en liten italiensk industristad, framförallt ur Anna och Franceskas synvinkel, två tjejer i de tidiga tonåren. Deras omgivning är fylld av karaktärer som är mer eller mindre misslyckade.

Det händer inte särskilt mycket, utan ”Stål” är framförallt en skildring av brytpunkten mellan barndom och vuxenliv, mot en fond av nämnda hopplöshet. Det går inte riktigt så illa som i den dubbade filmen, men ljuspunkterna i tillvaron är smärtsamt få.

 

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s