Ostrukturerad men rolig ståuppkväll

Alla Mina Kamrater

2015-05-15

Norrköping, Dynamo

Betyg: 4/5

Publicerad i NT 2015-05-18

 

Ståuppklubben NKPG HaHa! har inte riktigt hunnit etablera sig på samma sätt som systerklubben LKPG Haha!, men till säsongsavslutningen slår de till med något av det hetaste som går att se på en ståuppscen i Sverige idag – Alla Mina Kamrater.

Martin Soneby, Fritte Fritzon, David Sundin och Nisse Hallberg har med sitt poddradioprogram med samma namn skaffat sig en imponerande stor publik på runt 400 000 nedladdningar i månaden.

Sedan är det inte riktigt rättvisande att kalla det här för en liveversion av podden. Det är mer en vanlig ståuppkväll som har relativt få beröringspunkter med en podd-sändning. Inledningen görs gemensamt och en torr beskrivning av den skulle vara att det huvudsakligen går ut på att de fyra ska håna varandra i tur och ordning. Och presentera dem utifrån deras respektive roller i podden – den lätt alkoholiserade, den gamle, den tjocke och den korte. Men de gör det väldigt roligt och får igång publiken i det fullsatta Dynamo rejält.

Därefter blir det varsitt ensampass. Efter en lottdragning om turordningen inleder Nisse Hallberg. Förutom alkohol blir det mycket prat om Södermalm, vilket kan tyckas vara väl smalt. Men det är samtidigt lätt att förstå varför Nisse av många ses som en av de allra roligaste ståupparna idag – han har en unik stil som mycket kommer utifrån hans speciella kroppsspråk. Fritte Fritzon är näst på tur. Hans roll är att vara den gamle, och det blir en del skämt om ålder. Även om han kör en del smala religionsskämt så är han den bredaste av de fyra.

Alla Mina Kamrater avfärdas ofta slentrianmässigt genom beskyllningar för att vara grabbigt och bara handla om alkohol och sex. Det blir en del sådant under kvällen, men det är aldrig plumpt och det finns minst lika mycket som inte har ett dugg med något av de ämnena att göra. Ta Martin Sonebys självhånande segment som exempel. Han kritiseras vanligen hårdast av de fyra, men han är minst lika hård mot sig själv som han är mot andra. Och det mesta han säger drar ned mängder av skratt.

David Sundin är sist ut. Hans inledande förvirringsrutin är bland det roligaste under kvällen. Över huvud taget är det ett på ytan väldigt ostrukturerat framträdande som tydliggör timingens betydelse. Själva orden han säger är mest röriga och har ett något oklart sammanhang, men sättet han säger det på gör det fantastiskt roligt. Som helhet motsvarade Alla Mina Kamrater alla förväntningar, och kvällen hamnar förmodligen högt på mångas lista över årets roligaste stunder.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: