Festival med stor spännvidd

Tidigare publicerad i NT 2015-08-03

Munken in the Park

Musikaliskt var uppställningen något svagare än många tidigare upplagor, och när Panda da Panda ställde in försvann den överlägset mest intressanta akten.

Men det innebar å andra sidan att en riktig publikdragare i Norlie & KKV hittade till torget utanför Saliga Munken. Fredagskvällen fick därför en välkommen tonårsskriksavslutning mitt i allt det medelålders-småmysiga som annars dominerade. Sen var deras hitkavalkad dock något för enformig.

Munken in the Park hade en bra spännvidd – från Louise Hoffstens finstämda blues, via Year of the Goats mörker-rock till Labyrints hip hop. Och även om den riktiga spetsen saknades så är bredden bra. Weeping Willows skänkte också den tidiga lördagskvällen en välbehövlig svärta – deras ”Broken Promise Land” blev helgens allra finaste och största stund.

Norrköpingsdottern Julia Adams korta spelning var eventuellt något för svår för den breda publiken, men det finns inga tvivel om att hon har stora förutsättningar för att bli ett av höstens mest intressanta namn. Hennes tilltal är helt eget och nya singeln ”04:00 A.M.” som premiärspelades är ett logiskt steg i rätt riktning.

En nyhet för året var initiativet med lokalmusik under lördag eftermiddag. Studiefrämjandet, Sensus och Vuxenskolan presenterade en rad band av hög kvalité, bland annat tätduon i vårens Livekarusell; In Hours och Strejkbrytaren. Föregående år har annars etablerade akter näst intill slösats bort då alltför få hittat dit. Sen är det så klart synd att inte fler får se vad det är som gror under ytan i länet.

Publiksiffrorna bör annars ha varit klart bra. När man tittar ut över folkmassan och jämför med hur intetsägande torget är i vanliga fall är det svårt att förstå att det är samma plats. Och musikens bredd gör att det finns plats för alla – det är få tillfällen då publiken är så här blandad. Jämför exempelvis hur det såg ut när Weeping Willows spelade mot när Labyrint gick upp på samma scen några timmar senare.

Norrköpingsborna ska vara glada över ett så bra arrangemang som Munken in the Park. En gratisfestival på en sådan perfekt plats mitt inne i stan mitt i sommaren är det sannerligen få städer som kan skryta med. Och att få dit en så värdig ersättare som Norlie & KKV med bara ett par timmars marginal är sannerligen imponerande.

 

Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: