Tredje gången gillt för bandet In Hours

Publicerad i NT 2015-05-25

 

– Vi hade varit med i Livekarusellen med vårt förra band, och det gick inte så bra. Och sen var vi med förra året, och det gick sisådär. Så vi var väldigt tveksamma till att vara med i år, säger In Hours basist Andreas Källgren Swenson.

Linköpingsbandet bestämde sig för att köra en vända till. Och de vann till slut hela distriktsfinalen för Östergötland och stod därför på fjärrbussterminalen i Linköping på lördagsmorgonen för att åka buss till finalen i Karlstad.

I år är det premiär för dansens motsvarighet till Livekarusellen och med på bussen fanns också östgötavinnarna av Danskarusellen – Xpress.

De var nervösa, men väl på scen märktes ingenting av det – de tog över fullständigt och fick sin beskärda del av den stundtals pojkbands­hysteri-lika stämning som rådde framför dansscenen.

Deras enda problem var att många av de övriga femton akterna också gick in för det hårda till toner av tung dansmusik och hip hop. Xpress försvann in i mängden och slutade på en tårfylld åttondeplats.

Söderköpings Joy lyckades bättre med sitt framträdande som stack ut åt alla håll, men ändå kändes sammanhållet på något märkligt sätt. Juryn belönade dem med en andraplats, efter Contract Dance Company som tog hem förstaplatsen med sin känslosamma dans till den i sammanhanget udda gitarr­popen.

För In Hours gick det bra, även om de hade lite småstrul:

– Ljuset var inte alls som vi ville, men spelningen blev rätt bra ändå. Kommer vi topp tre så är vi nöjda, sa sångaren Armin Memic efter att de framfört sin trio låtar. Avslutningen med ”Ghosts” var förkrossande mäktig och det tyngsta och samtidigt vackraste Karlstadpubliken fick se under hela dagen.

Det stod också tidigt klart att In Hours stod ut på fler sätt. Alltför många akter gick upp och rev av sina låtar utan att förmedla särskilt mycket av vare sig känslor eller originalitet.

In Hours hade så det räckte av både delarna. Samtliga jurymedlemmar hade dem också som tvåa. Men det skulle visa sig att det var just riva av som var rätt recept den här dagen.

Dandrylion gjorde precis det med sin kantiga rock, anförda av sångerskan IdaLisa Wiik, som var så karismatisk att det är befogat att ta till det slitna larger-than-life-uttrycket. Det var helt omöjligt att ta ögonen ifrån henne, och bandet var värdiga vinnare.

In Hours var dock inte helt missnöjda. Det vann nämligen ett specialpris som utsågs av arrangerande Studiefrämjandets kroatiska samarbetspartner. Så, om några veckor sitter In Hours på en ny buss. Då med destination Zagreb.

 

/ Andreas Homanen

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s