Petter Wallenberg – ’Historien om Leila K’

Petter Wallenberg – ’Historien om Leila K’

Lind&Co

Betyg: 3/5

 

Leila K är förmodligen ett av de bästa objekten i Sverige att skriva en musikerbiografi om. Få har haft en så perfekt resa längs den stereotypt traditionella rockstjärnebanan; svår uppväxt, genombrott i kanonfart och ett totalt fall ner i misär. Leila K verkar dessutom ha varit ett under av kaos i sig. Och i att vara svår att samarbeta med. Det senare är eventuellt att av problemen med Petter Wallenbergs biografi – samtidigt som han skriver försöker han att få till ett samarbete med henne. Och han blir inblandad i hennes liv på ett sätt som får läsaren att känna medlidande med honom. Problemet består i att det känns som att han går in mer för att beskriva den nutida Leilas situation än att få ihop en bra historia.

 

Leila K slog igenom, förmodligen alldeles för ung och oförberedd, ihop med Rob ’N’ Raz. Deras samarbete tog slut i ett kaos som sedan bara växte under resten av 90-talet. Det är inte utan att det går att dra vissa paralleller med Sid Vicious, även om han inte hade tillnärmelsevis samma framgångar under sin aktiva tid. Sett till allt strul är det imponerande att Leila fått ur sig det material hon ändå fått.

 

Bokens främsta förtjänster är de näst intill varma porträtten av henne från några vänner. Tyvärr blir det lite tunt i och med att de är relativt få. Det saknas röster om många delar av Leilas liv. Inte minst från henne själv. Från ”storhetstiden” består det av korta citat från några intervjuer där det framgår att hon inte har perspektiv på någonting alls. Och det är ändå betydligt mer sammanhängande än vad dagens Leila K säger.

 

Å andra sidan passar rörigheten Leila perfekt. Allt annat hade stuckit ut mot hur hon verkar vara som person, så det här är förmodligen det bästa. Petter Wallenberg ska ha en eloge för avsaknaden av frosseri i droger och sex. Han tecknar ett värdigt porträtt av Leila K, utan att på något sätt vara insmickrande.

 

Något som är lite märkligt är att själva resultatet av samarbetet mellan Petter Wallenberg och Leila K inte blir mer en kort prolog. Fokus ligger istället huvudsakligen på den besvärliga resan dit. Men på något sätt passar också det Leila K bra. Ett ljust slut med återkomsten i fokus hade känts konstigt, och förmodligen fel.

 

Rockbiografibetyg:

Musik: 3/5

Droger: 2/5

Sex: 1/5

 

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s