Vanja utklassar Bob Log III

Bob Log III, The Vanjas, Acid Carrots, Grass Tank

2015-03-26

Linköping, L’Orient

Betyg: 3/5

Publicerad i Corren 2015-03-28

 

Bob Log III får ursäkta. Men efter 13 år har någon äntligen matchat Danko Jones på scen i Linköping. Då slog han sig blodig i ett smått maniskt framträdande på Herrgårn. I torsdags kväll visade sig Vanja Renberg i the Vanjas. Hon är så infernaliskt cool att jag knappt vet vart jag ska ta vägen när hon fullständigt tar över scenen. Tillsammans med de supertighta musikerna i bandet är de en uppenbarelse som det inte går att värja sig mot. De har slagit in en stenhård kil av punkrock mitt i sin 60-talspop, och det finns ingen ursäkt i hela världen att missa dem.

Men kvällen handlade som sagt inte bara om The Vanjas. Enmansorkestern Bob Log III är trots allt huvudakten. Han har gjort otaliga Sverigebesök, men lyckas fortfarande locka en försvarlig skara till sina spelningar. Musikaliskt är han inte särskilt avancerad. Det handlar om relativt traditionell och enkel blues. Det som särskiljer honom är framförallt hans utstyrsel med glittrig hjälm med en fastsatt telefonlur som mikrofon. Detta gör samtidigt att han ofta avfärdas som en knasboll.

Spelningen blir också mycket åt det knasiga hållet. Publiken får exempelvis blåsa upp ballonger för att Bob Log III ska trampa på dem som trumljud. Samtidigt är det är imponerande svängigt under långa stunder av spelningen, även om det ofta blir upphugget och trasigt. Det blir en blues som i grunden är så primitiv att det borde vara svårt att frammana den sorts entusiasm som Bob Log III ändå gör med publiken – det dansas och jublas för fullt.

Ytterligare två band stod på scen under kvällen – Grass Tank och Acid Carrots.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: