Alex och Sigge lockar fram skratt

Alex & Sigge – ‘Meningen med livet’

2015-03-22

Linköping, Konsert & Kongress, Crusellhallen

Betyg: 4/5

Publicerad i Corren 2015-03-23

 

Efter att ha lyssnat igenom alla 147 avsnitt av Alex & Sigges podcast under ett halvår är det nästan lite overkligt att se dem live på scen. De är ute på sin tur runt landet med sin föreställning ”Meningen med livet”, som annars gått för utsålda hus i Stockholm och Göteborg. Även Crusellhallen är fylld, och det är en väldigt homogen publik – få är över 40.

På flera sätt går det att likna ”Meningen med livet” vid en ståuppshow – det handlar framförallt om skratt. Dramaturgiskt har ”Meningen med livet” också det klassiska upplägget med en rolig inledning där det handlar mycket om nedgörande av mindre smickrande sidor hos den andre, följt av ett tyngre mellanparti där det inte helt oväntat handlar om Alex ångest, och en lättare avslutning som lämnar publiken skrattande.

Alex och Sigge är dock långt ifrån några traditionella ståuppare. Humorsidan hos dem grundas istället i deras välgrundade, men ofta lätt skruvade, iakttaganden kring vår samtid. I podden blir de som allra roligast när dessa dras åt några varv ytterligare tills de närmar sig det absurda. I föreställningen går de, förutom i de förinspelade inslagen, inte riktigt lika långt.

Föreställningens titel torde indikera på ett visst allvar, eller åtminstone tänkvärdhet. Men Alex och Sigge skrapar mest på ytan. Och det är ett större problem när det gäller just Alex och Sigge – de som är hängivna lyssnare av podden har hört hur långt de verkligen kan nå, och i jämförelse blir föreställningen tyvärr något för grund. Sedan är den väldigt lyckad ur ett humorperspektiv. Och det är ju sällan särskilt fel alls.

 

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: