Picknick blev till fest

Fria Vidder

Vreta Kloster, Freja Vandrarhem

Publicerad i Corren 2014-06-16

 

Sommaren innebär som sig bör att musiklivet flyttar utomhus med festivaler och stadsspelningar. För Linköpings del inleds denna säsong på ett smått perfekt sätt med Fria Vidder-festivalen, som arrangeras av LiveScenario. Platsen, Freja vandrarhem, är idealisk för den här typen av evenemang med sina öppna gräsytor och den slående sikten ut över östgötaslätten. Förutom musiken finns servering, livekonstnär och loppis.

Musikaliskt är det välfyllt, med femton akter från spridda genrer, även om de flesta drar åt någon sorts rock-håll. Norrköpingsbandet Blue Orange får den något otacksamma uppgiften att agera bakgrundsband åt de första bilarna som börjar nå området vid tre-tiden på eftermiddagen. De spretar något, men när spretandet tar dem till 70-talsdoftande hårdrock blir det riktigt bra.

Duon Dead Possum står måhända ut mer än de flesta under Fria Vidder, men de har svårt att väcka någon entusiasm med sin country. Joakim Lejon har en riktigt bra röst, men låtarna lämnar en del att önska.

Efter någon timme börjar området bli riktigt välfyllt av sällskap som passar på att ha picknick i solen. De får se Aguson & Stormen som är det första bandet som gör något mer än att bara stå stilla på scen. De spelar ett par spår från sin nya skiva ”Allt jag lovade”, som framstår som något av det bättre som kommit från östgötaband i år. Unfortunate Steve har ett bra sväng, men låter något tunna. Potential har de i vilket fall.

Picknickstämningen börjar luckras upp något framåt halv åtta när Captain Jack’s Army ska upp på scen, och det blir mer fest på området. Bandet är alltid kul att se med sin irländska punk och livliga scenframträdande. När de utnyttjar sin violinists stämma några gånger blir de flera klasser bättre och visar att det fortfarande finns mer att hämta ur denna något slitna genre.

När Captain Jack’s Army går av scen är det dags för ett något udda framträdande. The Old Spares kommer körande i sin van. Med trummisen sittandes inne i den. Och gitarristen och sångaren gåendes bredvid. De stannar mellan scenerna och kör hela sitt set så. Att deras bluesrock dessutom är riktigt bra hjälper så klart till att det ska bli en av kvällens höjdpunkter.

Övriga band som spelade under Fria Vidder var Adel Andersson, C.I.A, Stinky Pete’s, Vanity BLVD (som gjorde en riktigt tapper insats i festivalens enda merchandise-bås), Drivvedsfolket, Grand Station, Bråk och Isengard.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s