Allvar, humor och värme

Erik Löwenthal – ‘Fadern – I Faderns, Sonens och Försäkringskassans namn’

2014-11-11

Linköping, Babettes

Publicerad i Corren 2014-11-13

 

Ståupp framför ett altare känns till en början som en något udda företeelse. När Erik Löwenthal kommer till Linköping med sin soloshow ”Fadern” är det till Babettes och Baptiskyrkans kyrkosal. Vanligtvis sker annars ståupp i någon form av barmiljö.

Det är Erik Löwenthals andra Linköpingbesök den här hösten. Förra gången gästade han ståuppklubben Lkpg Ha Ha, då han bjöd på ett smakprov ur ”Fadern”. Känslan då var att något fattades. Möjligen var det bara att ämnet var lite för tungt för att det skulle gå att få igång skrattet på så kort tid. Erik Löwenthal har en son med en grav utvecklingsstörning och det är mycket kring honom showen handlar om. Även om det finns mycket allvar i det Erik pratar om, så är han snabbt så avväpnande rolig att publiken skrattar för fullt innan de hinner tänka på vad de skrattar åt. Det är precis där Erik Löwenthals stora styrka som ståuppare finns – han har en värme i allt han säger, oavsett om det handlar om sonens toalettvanor eller hans musiksmak.

Showens tema gör att det kommer upp en del, för ståupp, udda ämnen som piktogram och tjänstemän hos Försäkringskassan. Men även det blir roligt. Också publiken har en något annorlunda sammansättning, och det är kul att se att ståuppen kan nå ut till fler.

I en svensk ståuppvärld där i stort sett alla shower har samma dramaturgiska upplägg med det obligatoriska tunga segmentet i mitten, är ”Fadern” uppfriskande enkel. Allvaret finns hela tiden underliggande, men framförallt är det väldigt roligt och det är tydligt att det räcker långt, oavsett om du befinner dig i en bar eller en kyrka.

 

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s