Livserfarenhet i varje stavelse

Elin Ruth, Em & Her Music

2014-10-17

Linköping, Palatset

Betyg: 4/5

Publicerad i Corren 2014-10-20

 

Elin Ruth har kommit en lång väg sedan sitt genombrott av standardformat för drygt tio år sedan. Idag är hon ett verkligt proffs på scen med ett antal skivor under bältet. Hon är också den största bokningen den här hösten för Palatset, som har en av Linköpings mest aktiva live-scener.

Först ut på fredagskvällen var Linköpings egna Em & Her Music. Hon visar att det går att göra mycket bra med bara en röst, ett piano och lite stämsång. Som bäst är hon när hon vågar släppa på det perfekta och låter känslorna spela ut. Då blir låtar som ”Under the Sun” och ”Be my ghost” bland det finaste som hörts på en scen i Linköping i år.

På skiva är Elin Ruth bra, men inte alltid helt engagerande. Live får låtarna en helt annan tyngd. Hon har bra hjälp av sitt femmannaband för att åstadkomma detta, men det är framförallt hennes röst som driver fram allt hon tar sig för till helt nya nivåer. Ta bara ”Sad Melissa” eller ”The Storm” som båda fullständigt pulserar av energi och kraft. Det är som att hon verkligen samlat på sig livserfarenhet och tryckt in allt av den i varje stavelse hon presenterar. Sedan ger hon också musikerna bra med utrymme att glänsa, och de drar ned applåder för sina soloinsatser. Det blir dock aldrig på bekostnad av det smått fantastiska sväng de presterar som en enhet. I ”Volcano” blir det också väldigt vackert.

Elin Ruth blandar material från hela karriären, men senaste skivan ”Here comes the storm” står i fokus och är också det som tas emot bäst av publiken. Även om ”When it comes to you”, som första extranummer med Elin ensam på gitarr, inte helt oväntat får mest jubel.

 

/ Andreas Homanen

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s