Patrik Wirén – ’Revolten, Rörelsen, Refused’

Patrik Wirén – ’Revolten, Rörelsen, Refused’

Alfabeta

Betyg: 3/5

 

I ”Revolten, Rörelsen, Refused” försöker Patrik Wirén fånga tidsandan kring Refused och Umeå under 90-talet med hardcorescenen och veganrörelsen. Och i stor utsträckning lyckas han. Historien är i och för sig så pass intressant i sig att det torde vara svårt att misslyckas.

I inledningen av boken finns det ingen egentlig gräns mellan Refused och rörelsen, och det blir en intressant skildring av ett samhälle där något exceptionellt ägde rum. Faktum är att veganrörelsen i Umeå känns så speciell att det inte hade skadat om boken tagit ett par akademiska kliv åt att hitta förklaringar. Då hade å andra sidan det tippat över lite för mycket från Refused. Och känslan är att större delen av bandets karriär hamnar i skymundan här. Det är först när boken börjar närma sig bandets peak – ”The Shape of Punk to Come” – som beskrivningarna av musiken och låtarna känns på allvar.

Bandets sammanbrott skildras relativt ingående, även om det gott kunnat fördjupas en del där också. Dramaturgiskt är det annars en riktigt bra avslutning på historien – bandet som kämpat så hårt och står på tröskeln till riktig framgång, men som kämpat så hårt under vägen dit, att de fullständigt sugit musten ur sig själva och varandra, och tappat all förmåga till att se klart.

Att det sedan inte är det riktiga slutet är i vissa avseenden, som också Patrik Wirén påpekar, ett problem. Men hade inte återföreningen skett finns ju risken att ”Revolten, rörelsen, Refused” lämnat betraktaren på samma sätt som dokumentärfilmen om splittringen – ”Refused are fucking dead” – med en obehagskänsla över hur fem människor kan må så dåligt av varandra. Nu lämnas läsaren istället med en någorlunda ljus bild av ett av Sveriges genom tiderna bästa band.

 

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s