Obligatorisk läsning

Jan Gradvall – ’Nyponbuskar Nyponbuskar Hela Vägen Nyponbuskar’

Albert Bonniers Förlag

Betyg: 4/5

 

För en Linköpingsbo som mig, med ett gravt musikintresse, och till det något oklara skrivarambitioner, är det här så klart obligatorisk läsning.

Jan Gradvall har samlat ett antal texter från sin karriär. Som en ledstjärna genom samtliga lyser hans kärlek till musiken. Oavsett om det handlar om intervjuer med Public Enemy eller inledningen av hans havererade Kent-epos.

Ämnesmässigt utgör ”Nyponbuskar” en viss utmaning för min del – Abba och Swedish House Mafia hör inte direkt till några stapelartister på Kungsberget. Att Jan Gradvall förbehållningslöst hyllar båda blir därför till en utmaning. Men det blir samtidigt det bästa kvittot på hans storhet. Lyckas han behålla mitt intresse, trots att texterna handlar om musik som jag innerligen avskyr, så har han onekligen gjort något rätt.

Det hade kanske varit intressant med mer om hur han ser på skrivandet. Men å andra sidan visar det han väl skriver om det, på en väldigt nykter och oromantisk inställning till skrivandet. Som då förmodligen blir svårare att göra intressant. Hade Jan Gradvall istället skrivit i trans uppflugen i ett träd

(eller eventuellt något mindre extravagant också)

hade det förmodligen gjort sig bättre i text än som nu, när han går upp extra tidigt för att hinna med. Och helt enkelt bara jobbar hårt.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s