I Hunter S. Thompsons fotspår

 Brian Kevin – ’The Footloose American – Folliwing the Hunter S. Thompson Trail Across South America’

Broadwaybooks

Betyg: 3/5

 

Utan någon vidare relation till Hunter S. Thompson – utöver att bakis ha sett ”Fear & Loathing in Las Vegas” (en spännande upplevelse fylld av helt nya sorters ångest du inte visste fanns) – så blir ”The Footloose American” en mindre givande upplevelse.

Författaren och journalisten Hunter S. Thompson gjorde 1963 en resa runt Sydamerika, där han skrev reportage om politik och samhälle. Brian Kevin ser den här perioden som tongivande i Thompsons utveckling, och ger sig ut på en egen resa med samma sträckning.

Brian Kevin är långt ifrån den vildhjärna som Hunter S. Thompson ofta beskrivs som. Han är istället en sansad person. Det inverkar tyvärr negativt på boken. Resan verkar dessutom ha varit relativt odramatisk, på sin höjd handlar det om förseningar eller svårigheter att hitta en by. Det är å andra sidan inte något författaren kunnat styra över.

Om vi tittar upp från själva reseskildringen så är det inte helt klart vad Brian Kevin är ute efter. Vill han beskriva utvecklingen hos Hunter S. Thompsons eller Sydamerika? Eller båda två? Han lyckas inte riktigt knyta ihop det oavsett vilket synsätt som väljs.

Som Sydamerikaskildring har ”The Footloose American” absolut ett värde. Brian Kevin pratar med människor över hela kontinenten, från bönder längs Magdalenafloden till amerikansk ambassadpersonal i Ecuador, och det är många fina och skrämmande skymtar av kontinenten som ges.

 

/ Andreas Homanen

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s