Aggressivitet med tydliga ramar

image

Siberian, Nekrokraft, Asthenia

2014-08-29

Linköping, L’Orient

Betyg: 4/5

Publicerad i Corren 2014-09-01

 

En releasefest är sällan mer än en helt vanlig spelning. Så också denna fredagskväll när Linköpings Siberian firade släppet av sin debutskiva ”Modern Age Mausoleum”. Festens regi stod Gaphals och Klubb fyllskalle för. Att det sedan var en ovanligt bra spelning är en annan sak.

Det skulle visa sig bli en lång kväll innan vi fick uppleva det dock. Motalas Asthenia var först ut. De hade ingen riktigt styrsel på sina långa låtar, men med mer rutin i ryggen har de all potential att bli riktigt bra. Mest publik drog kvällens andra band, Nekrokraft. De spelar en aggressiv black metal som verkade falla de flesta i smaken, även om väntan på den var väl lång.

Aggressivitet är annars något som kan vara svårt att hantera inom musiken. Tar du den för långt blir det bara skrik och kaos av det hela. Kan du i stället ge aggressiviteten ramar att hålla sig inom, blir den mångfalt mer effektiv. Siberian gör precis det genom intrikata låtbyggen och musikalisk skicklighet. Inledande ”Paragon” (som också är första singeln) är ett lätt halsbrytande paradexempel på detta. Aggressivitet har de annars så det räcker och blir över. Scenspråket är imponerande utagerande och sångaren Gus Ring kastar sig ut i publiken för att hjälpa till när han tycker att det inte röjs tillräckligt. Publikens trötthet kan ha att göra med att det närmar sig midnatt när Siberian startar. Tilltaget lyckas hur som helst.

”Modern Age Mausoleum” är ingen lätt skiva att ta sig igenom, men live får Siberian en helt annan dynamik, och är verkligen ett band att hålla ögonen på. Förutom att det här var releasefest, så var det också den sista spelningen bandet gör innan de ger sig ut på en nio spelningar lång Europaturné. Och var den här spelningen någon sorts fingervisning så kan Siberian nå precis hur långt som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: