Snyggt, Dead Soul!

Dead Soul – ’ Live in Studio Underjord’

Razzia Notes/Family Tree Music AB

Betyg: 4/5

 

För alla som såg Dead Soul på deras turné ihop med Ghost och Night förra året, kan det tyckas märkligt att släppa en studioliveskiva istället för en ”riktig” sådan. Själv såg jag avslutningen på Flygeln i Norrköping, och det var absolut bland det bästa som gick att se på en scen 2013. Å andra sidan innebär en studiolive att det blir mindre prat om hur mycket som egentligen är live och hur mycket som är fixat efteråt i studion, som vanligtvis följer liveskivor. I Dead Souls fall så är det också så att en liveskiva i vilket fall inte gör bandet rättvisa fullt ut – de är i högsta grad en visuell upplevelse. Så, för att sammanfatta hade en live-dvd varit att föredra.

Men det är absolut den enda invändningen jag har. Och den har ju ingenting alls att göra med hur bra ”Live in Studio Underjord” är. För bra är den. Skivan fångar all den tyngd som bandet utstrålar på scen, och allt är precis så snyggt som det ska vara med Dead Soul.

Om ett liveframträdande låter precis som en studioinspelning faller mycket av poängen med den. ”Live in Studio Underjord” låter väldigt mycket som ”In the Darkness”, och nio av elva spår finns med. Bandet faller dock aldrig i kopieringsfällan. Sedan är det inga stora utsvävningar de gör. En del detaljer är värda att uppmärksamma. Gitarrljudet på ”Hounds of Hell” är näst intill sinnessjukt snyggt. Trummorna på ”God Where Are You Now” når inte alls samma höjder som på skivan, men det har mer att göra med min egen uppfattning att de är ett jävla under av perfektion där, än att de skulle vara dåliga här på något sätt. Sången sitter där den ska på hela skivan.

”Live in Studio Underjord” är en riktigt bra liveskiva. Och hör du till den kategorin människor som inte gillar liveinspelningar generellt, så går det åtminstone att se den som ett substitut tills nytt material kommer.

 

/ Andreas Homanen

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s