Ibland behövs inte mycket mer än en röst

Järnet – ’Bird of Prey’

Betyg: 4/5

 

 

Inledande ”Poisonous” har en vackert hotfull underliggande ton, som accentueras perfekt av den emellanåt frambrytande gitarren. Och precis där i den stämningen ligger Järnets storhet – Josephine Magnussons ödesmättade röst i kombination med den sparsmakade rocken. Om det finns något annat som det liknar så är det Danzig.

Den låt som står ut mest är ”Flesh”, som är mer ren rock än övriga låtar. Den skulle förmodligen inte ta skada av en större musikalisk inramning. Men då hade å andra sidan säkerligen mycket av Järnets särart gått förlorad. Och vi hade stått med ännu en traditionell rock-akt, utan större existensberättigande. Nu kan istället rösten fylla ut ljudbilden och skapa ett av årets mest speciella och bästa album hittills.

Förutom ovan nämnda låtar förtjänar titellåten, ”Her Head’s About to Turn”, ”Birds” och ”R&W” extra omnämnanden. Hmm, det blir visst sex av sju låtar…. ”Bird of Prey” är en jäkligt bra skiva, helt enkelt.

Järnet har gjort en hel del spelningar under sommaren, och det är bara att hoppas att fler får/tar chansen att se dem även i höst.

/ Andreas Homanen

 

‘Bird of Prey’ finns att köpa/lyssna på här:

Bandcamp

Soundcloud

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s