Pilotsonen – EP

Pilotsonen – ‘Pilotsonen’ (EP)

24 januari 2014 knockade Pilotsonen mig på Showcase-kvällen, där nya och lovande lokala band fick en chans att visa upp sig. Nivån var genomgående hög, men Pilotsonen hade verkligen något extra. De var så samspelta och tighta att de kändes mer ”färdiga” än många etablerade band med betydligt längre historia bakom sig. Samtidigt fanns den där sprittande känslan kvar som bara nya band har – känslan av att det här är det viktigaste som någonsin skett.

Sedan dess har Pilotsonens första singel ”Fem miljoner hjärtslag” haft ett mindre segertåg på P3, och förväntan har byggts upp inför den här självbetitlade femspårs-EP:n som släpptes i måndags. ”Fem miljoner hjärtslag” är så klart huvudnumret. Låten är så genuint självklar i sin genialitet – det är inget annat än en smärre popklassiker som Pilotsonen har skapat.

Övriga spår rör sig även de inom samma sfär – den svenska poptradition där Håkan Hellström regerat i stort ensam de senaste åren. Men där han blivit väl vuxen har Pilotsonen kvar all den ungdomliga entusiasm som gör att det känns på riktigt. Det är egentligen inte så mycket som är nytt – ”Franska Vin” har exempelvis ett trumkomp som måste ha använts hundratals gånger förr (”Mr. Brownstone”!), men är inte mindre snyggt för det. Texternas känslor har beskrivits mångdubbelt fler gånger, men det gör dem inte mindre äkta för det.

Finns det något band som är givet om Bråvallafestvalen upprepar sin lokalbandsscen i år, så är det Pilotsonen. Det enda problemet är om bandet får den uppmärksamhet de förtjänar – då är sådana scener alldeles för små.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s