Ståupp som betyder något

En skam för Sverige – Magnus Betnér & Soran Ismail

2014-03-07

Linköping, Konsert & Kongress, Crusellhallen

Betyg: 4/5

Publicerad i Corren 2014-03-10

 

Magnus Betnér är sedan ett par år förmodligen Sveriges största ståuppare. Soran Ismail har å sin sida fått än mer uppmärksamhet för diverse kontroverser.

Nu har deras gemensamma föreställning ”En skam för Sverige” gått för fulla hus sedan i oktober och har förlängts ända in i december. Förväntningarna är därför väldigt höga inför fredagskvällen i Crusellhallen.

Magnus Betnér inleder, och är till en början mer lugn och tillbakahållen än man skulle kunna förvänta sig. Hans stora styrka ligger i hans samhällskritik. Inom det området finns det ett antal tacksamma ämnen som behandlas; Sverigedemokraterna inte minst. Även om han går hårt åt dem är det inget mot kritiken mot media, som han trots all sin frustration och ilska mot, håller på en bra nivå.

Men allt är inte politik. Magnus Betnér går även in på mer vardagliga ämnen som vårt användande av sociala medier, vilket i stort sett är helt omöjligt att undgå att höra på en ståuppscen i Sverige idag. Den tillbakalutade stilen vässas undan för undan bort tills allting kreverar i ett fullständigt lysande utbrott som fullständigt nedgör argument mot politisk korrekthet.

Soran Ismail kommer in på scen till jubel och visslingar, och han har inga problem alls att få igång publiken. Faktum är att det går så lätt för honom att spela vidare på en del av det Magnus Betnér tog upp, att det till en början känns som att han inte behöver anstränga sig alls för att publiken ska skratta konstant.

Men Soran drar snart ner på tempot och blir mer allvarlig. Järnrörsincidenten finns så klart med, och i likhet med Sorans framträdande på Raw för ett år sedan, berättar han den ur en kanadensares synvinkel. Vilket fortfarande gör den än mer bisarr än vad den redan är. Sorans akt kretsar i övrigt mycket kring rasism, och även om skratten är på en mer sansad nivå så är det fortfarande kul.

Magnus Betnér och Soran Ismail visar med eftertryck att det går att göra ståupp som inte bara är rolig, utan också betyder något.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s