Jubel för vemodig Sagaveteran

Fredrik ”Frallan” Jonsson

2013-03-19

Linköping, Sagateatern

Betyg: 3/5

Publicerad i Corren 2013-03-20

Fredrik ”Frallan” Jonsson börjar komma upp i en försvarlig mängd spelningar på Sagateatern, och på tisdagskvällen var det dags igen. Den här gången firades Frallans nya skiva ”Mellan himmel o jord”. Frallan själv har beskrivit skivan som mörkare än hans tidigare material.

Publiken mötte Frallan med jubel och applåder. Och som brukligt är på hans spelningar har han publiken med sig oavsett vilken vändning konserten tar, och vilka låtar som spelas. Inte oväntat blir det mycket nytt material, från inledande titellåten till balladen ”Sista andetaget”.
Nämnda mörker har Frallan rätt i – det är mycket saknad, vemod, död och landsbygdsromantik. Än mer än det brukar vara alltså. Och det räcker för att flertalet stunder under spelningen höja Frallen över den dussinnivå, som han i likhet med många andra i Springsteen-fåran ofta reduceras till. Bandet är huvudsakligen detsamma som på tidigare spelningar, och är förmodligen bland de mest rutinerade och samspelta som går att hitta i Östergötland. På fiol och piano finns det nya inslaget Sofia Fälth, som även skänker en välbehövlig kontrast med bakgrundssång på balladerna.

Den enda egentliga bristen med spelningen är avsaknad av variation, och det blir lite jämntjockt över det hela. De låtar som bryter av blir därför extra välkomna. Positiva ”Jag är glad att jag tagit mig hit” och en ny låt som Frallan introducerar som potentiell hit är två exempel på detta. Att döma av reaktionerna är publiken dock troligen av åsikten att allt var lika bra, och har nog inget emot att traditionen med Frallan-spelningar på Sagateatern håller i sig./ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s