Värda en större publik

Avatar, Engel, Smash Into Pieces

2013-05-02

Linköping, L’Orient

Betyg: 3/5

Publicerad i Corren 2013-05-04

Efter en väl polerad uppvärmning av Smash Into Pieces är det dags för Engel. Det finns egentligen inte så mycket att anmärka på när det gäller deras spelning. De har tyngd, musikerna är bra, bandet tight och sången sitter där den ska, trots en relativt ny sångare i Mikael Sehlin. Men de hade behövt något för att särskilja dem från mängden av liknande band. Elektroinslaget som är utmärkande på skiva, känns något nedtonat, och hade gärna fått ta en mer framträdande roll. Emellanåt glimtar de till, framförallt i melodiösa ”Question your place” eller närmast finstämda ”Sense the fire”. Men det förtas av betydligt tråkigare stunder, bland annat en något omotiverad cover på ”Youth gone wild”.

Avatar å sin sida håller sig till en mer traditionell version av metal. Sitt signum har de i den dova stämningen som framförallt framhävs genom sångaren Johannes Eckerström, vars stämma är som gjord för att matcha avgrundstonerna. Avsaknad av dynamik är sällan en styrka live, men i Avatars fall är det frågan om inte just det är deras främsta tillgång. Från inledande ”Let us die” infinner sig en angenäm känsla av att bli överkörd, och då skulle variation bara förta stämningen. Särskilt bra blir det när det när de lyckas att kombinera det med melodiösa slingor, som i ”Let it burn”.

Avatar visar att de faktiskt är ett av de mer intressanta banden inom metal i Sverige idag. Åtminstone när det gäller live-spelningar. Och de hade definitivt varit värda en större publik än de fick denna torsdagskväll.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s