Pålitlig Strömstedt på terapiturné

Strömstedt & Freud

2013-03-09

Linköping, Konsert & Kongress, Crusellhallen

Betyg: 3/5

Publicerad i Corren 2013-03-11

 

Har Niklas Strömstedt gått för långt? Från att ha besuttit en stabil position under ca 25 år som folkkär artist, har han via ”Stjärnorna på slottet” tagit steget till att blir en av de mest framträdande artisterna vi har genom ”Tack för musiken”.

Att nu ge sig ut på turné med föreställningen ”Strömstedt & Freud”, som i korthet går ut på att psykoanalysera sig själv med hjälp av psykologen Per Naroskin, till bakgrund av sin egen musik, skulle kunna innebära en viss risk för Niklas Strömstedt-mättnad. Det är dock en relativt stor publik som letat sig till Crusellhallen på lördagskvällen.

Det är svårt att definiera vad Strömstedt & Freud egentligen är. Musikal kommer förmodligen närmast – hade det varit en konsert hade det varit för mycket mellansnack, och hade det varit en teaterföreställning hade det varit för mycket musik.

Vartefter terapisessionen utvecklas spelar Niklas ett urval av sina låtar. De flesta passar textmässigt relativt väl ihop med vad som händer i terapin. Dock tydliggör terapin problemet med Niklas låtmaterial – det är för små variationer för att det ska bli riktigt intressant. Med det inte sagt att det på något sätt är dåligt. Niklas har genom åren snickrat ihop ett antal riktigt bra popmelodier, och han är rutinerad så det räcker och blir över. Bandet han har med sig framför dessutom allting klanderfritt.

Terapi kan måhända låta som något trist att göra musikal av, men både Niklas och Per är tillräckligt duktiga för att det aldrig blir någon fara, och de är faktiskt väldigt roliga ibland.

Brist på variation till trots – vissa nummer står ut; ”Vart jag än går” har onekligen en viss nerv, och ”Oslagbara” är rentav riktigt bra. En del av låtarna kortas ner väl mycket, men tack vare detta hinns desto mer med. Niklas Strömstedt visar att han är riktigt pålitlig när det gäller svensk pop, och att döma av applåderna efter föreställningen kommer han med all säkerhet att behålla sin position som en av de främsta folkkära artisterna för lång tid framöver.

Andreas Homanen

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s