Populär blogg blir tröttsam bok

Magnus Uggla – ”Jag hade en gång en blogg” (bok)

Modernista

Publicerad i Corren 2008-12-11

Hur kul är det att läsa om en 53-årings hypokondri, fredagsdrinkar, hämtande av barn och diverse tjafsande med skivbolag? Mycket tyckte många, och Magnus Ugglas blogg blev en mind­re succé under hösten och vintern 2007. Nu har hela bloggen kommit i bokform. Ett knappt halvår i rockstjärnans liv behandlas i rask takt på 448 sidor. Som titeln antyder finns inte bloggen längre, även om Uggla nyligen startade den igen.

Bloggen var frekvent uppdaterad, inläggen korta och ofta roliga. Den fungerade alltså som jag inbillar mig att en blogg ska fungera – ge lite underhållning i små doser, gärna flera gånger om dagen. Som bok funkar den däremot mer tveksamt: det finns ingen direkt handling, inga dramatiska höjdpunkter, knappt några intressanta personer och inga vändningar i tillvaron. Egentligen finns det ingenting, förutom en lång, strid ström av korta, upphuggna stycken. Samtidigt är ju texterna inte avsedda för bokformen heller, så Uggla kan knappast klandras för det. Men det blir tröttsamt att läsa om samma saker om och om igen. Ska den här boken läsas, ska den läsas lite grann i taget.

Något som står helt klart är att Magnus Uggla kan skriva. Det hade varit betydligt mer intressant att se honom använda den färdigheten i en mer traditionell biografi: jag har en viss känsla av att hans 70-tal skulle räcka en bra bit på vägen mot en svensk ”The Dirt”.

/ Andreas Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s