Fexéus kräver koncentration

Henrik Fexéus – I ditt huvud

2012-10-19

Linköping, Konsert & Kongress, Crusellhallen

Betyg: 3/5

Publicerad i Corren 2012-10-20

 

Skalar man bort alla lager av show och yta kring Henrik Fexéus, så är det något väldigt otidsenligt över en hypnos/tanke/psykologiföreställning (vilket detta är) – risken finns att det mest känns lite som en marknadsattraktion mer hemmahörande på typ 50-talet, eller medeltiden, än något som skulle kunna vara relevant och underhållande i dag.

Men Henrik Fexéus har onekligen fått ett smärre genombrott i Sveriges nöjesliv. Det visar inte minst bara det faktum att han med sin föreställning ”I ditt huvud” är ute på en turné som spänner över hela landet, och att Crusellhallen på fredagskvällen är relativt välfylld.

Till en början liknar det mest en rockkonsert, och tempot är högt kvällen igenom. Föreställningen bygger mycket på interaktion med publiken. Det inleds med den något annorlunda varianten av 20 frågor, och fortsätter med diverse olika tankeexperiment, de flesta med deltagande från hela eller delar av publiken.

Inledningsvis ger Henrik Fexéus små ledtrådar till hur det fungerar, vilket är en bra idé. Publiken förundras över vad som händer, men har ändå någon sorts liten, liten aning om hur det går till – ett inslag som definitivt ökar upplevelsen. I början gör han även ett par mindre missar, som oavsett om de är avsiktliga eller inte, hjälper publiken igång med tankeverksamheten.

Den första akten känns ibland något lättviktig, men ju längre kvällen går, desto mer avancerade inslag bjuds publiken på. De olika delarna är till synes är helt fristående från varandra, men det finns ändå ett sammanhang, vilket blir tydligare vartefter. Andra akten blir därför vida överlägsen den första. Den är även betydligt tyngre och mer koncentrationskrävande. Men desto mer intressant. Och även om Henrik Fexéus är något av en nutida gycklare, så går det inte att förneka att han är duktig och värd att se.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s