Rått, melodiöst och alldeles strålande

In Flames – ”A Sense of Purpose”

Nuclear Blast/Universal

Publicerad i Corren 2008-03

I en metalvärld där ‘utveckling’ oftast är ett skällsord, har In Flames länge varit ett lysande undantag. Det fortsätter de med även i år. Den här gången har utvecklingen gått mot än mer melodiös, och möjligen mer gitarrbaserad, metal. I detta sammanhang är åttaminuterslåten ”The Chosen Pessimist” ett oväntat, men välkommet avbrott. Balladerna är fler, vilket även det brukar ses som något negativt i den här genren, men In Flames klarar av det också.

Förutom låtarna har även ljudbilden ändrats: In Flames tycks återvända till det råare sound som präglade bandets tidiga historia i den myllrande Göteborgsscenen runt mitten av 90-talet.

Leder då kombinationen av melodier och rå ljudbild till något positivt? Definitivt. In Flames befäster sin position som Sveriges största, och ett av världens mest intressanta, band i den hårdare skolan. Sånginsatsen från Anders Fridén är som vanligt alldeles strålande, och är den avgörande orsaken till att det här förmodligen är ett av 2008 års allra bästa släpp.

/ Andreas Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s