Är det dags för en svensk ”The Dirt”?

’Dregen – Självbiografin – berättad för Tore S Börjesson’

Dregen, Tore S Börjesson

Norstedts

 

Är det äntligen dags för en svensk ”The Dirt”? Frågan är oundviklig när det handlar om den enda svensk i modern tid som kommer i närheten av den klassiska rockstjärneglansen. Dregen har gjort mycket av det man ”ska” göra i form av turnéer, festande, bråkande, tjejer med mera. Men han är trots allt svensk och helt, totalt out of control blir det inte.

Dregens biografi är skriven ihop med Tore S Börjesson, den gamle hjälten från när jag följde Aftonbladets musik- och nöjesdelar slaviskt på 90-talet. Formmässigt är det kronologiskt, men byggs i mycket upp av intervjuer med Dregen. Något som stör lite ibland då kronologin haltar. Samtidigt är ger det ett annorlunda upplägg än många vanliga biografier.

Draget att även intervjua in Dregens fru, Pernilla Andersson, är förmodligen mer lyckat än det först tycks. Vid första anblick känns det lite konstigt att plocka in en annan person så konkret i biografin. Men i och med hennes betydelse för Dregens senare år är det säkerligen ett grepp som är mer givande än att bara låta Dregen ge sin sida av vad som hänt.

Boken kom lägligt ut i samband med släppet av Dregens soloskiva i höstas och med den vetskapen får boken lite av promotionkänsla. Det är dock en mindre invändning, och innehållsmässigt kompenserar det i överflöd: Dregens liv och karriär håller mer än väl för en bok.

På Linköpingsfronten kan nämnas att omslag och grafik gjorts av Björn Rallare.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s