Ett av landets bästa band

The Haunted

2011-10-15

Motala, Kultur-akademin

Betyg: 4/5

Publicerad i Corren 2011-10-17

The Haunted är i stort sett den enda intressanta fortsättningen på det som blivit världsberömt som Göteborgsscenen, som förändrade den hårda musiken för drygt ett decennium sedan. Medan många av de andra banden som var med då har stagnerat, hänfallit åt nostalgifällan eller helt enkelt bara gått bort sig, har The Haunted utvecklat allting. Nu är de ute på turné med senaste släppet ”Unseen”, en skiva som fått en del kritik för att bandet kanske utvecklats för mycket för sitt eget bästa.

Kulturakademin är en ny scen i Motala, och med tillräckligt med publik borde den passa bra för den här typen av arrangemang. De lokala förbanden Darosham och Los Sin Nombre förtjänade definitivt en större publik. När The Haunted går upp på scen är det rätt hyfsat.

Förutom att musikaliskt vara ett av de absolut bästa banden i Sverige, har en av The Haunteds främsta tillgångar varit sångaren Peter Dolving, som ofta gett ett, om inte psykotiskt, så åtminstone ett lätt galet intryck på scen. I lördags såg han mer ut som en mysfarbror i sitt skägg och pösiga kläder. Men så är han inte en vanlig frontman heller. Få har vågat ta ut svängarna på skiva, och live har han fortfarande få motstycken, även om han lugnat ner sig betydligt på senare år.

Första halvan av konserten har visst fokus på fem år gamla ”The Dead Eye”, skivan där de först började avvika från sin tidigare så puristiska metal. ”The flood” och ”The drowning” är fullkomligt lysande höjdpunkter som spelas från denna. Från övriga skivor blandas det bra. Under andra halvan dras tempot ner något av de ännu nyare låtarna. Men det bandet tappar i tempo, vinner de på dynamik i stället. Och om det någon gång håller på att bli segt, så har The Haunted fördelen att de alltid kan kasta in en ”Trespass” eller ”Bury your dead” för att fullständigt rensa ut allt som kan komma i närheten av tråkighet.

Alla eventuella kvarvarande tvivlare tystades definitivt av det stenhårda extranumret ”Hate Song”, där de även har det något udda inslaget med Dolving sittande på knä genom hela låten. The Haunted visade verkligen den västra länsändan att de definitivt är ett av Sveriges bästa och mest sevärda band.

/ Andreas Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s