Fel låtval av Monster Magnet

Monster Magnet

2012-11-19

Linköping, Konsert & Kongress, Backstage

Betyg: 3/5

Publicerad i Corren 2012-11-21

 

Det är något lätt bisarrt över att se Dave Wyndorf och Monster Magnet på Backstage. Åtminstone om du hade det minsta lilla intresse av hårdrock under slutet av 90-talet. De har dock varit i långsam och stadigt nedåtgående popularitet sen dess, och nu är de alltså i Linköping för en spela-en-klassisk-skiva-i-sin-helhet-spelning. Skivan i fråga är 1991 års debutalbum ”Spine of God”.

Att göra just så är ett fenomen som det gått lite inflation i på senare år, och för Monster Magnet är det andra vändan, efter förra årets ”Dopes to Infinity”-turné. De har med sig förbandet My Sleeping Karma, som har den något svåra uppgiften att värma upp måndagspubliken med instrumental ur-stoner.

Sedan äntrar Monster Magnet och dess sångare Dave Wyndorf scenen till tonerna av ”Pill Shovel”. Den sätter tonen för kvällen med sitt tunga, men långsamt utsvävande sound. Sedan går det mesta i den stilen. ”Zodiac Lung” bryter av och blir rentav vacker med den akustiska inramningen och den för sammanhanget väldigt rena upplägget. ”Medicine” har en imponerande tyngd. Men det går inte att komma ifrån det faktum att mycket av det som framförs hade mått bättre av att stanna i Dave Wyndorfs stenade, tidiga 90-tal. Långa partier blir alldeles för sega.

Efter en paus sätter extranumren igång. Men det är tydligt att bandet väljer att strikt hålla sig till material som passar in i ”Spine of God”-temat. Således blir det en viss överrepresentation från den självbetitlade debut-EP:n. Det är ingen tvekan om att det är bra, men det ger ändå mest känslan av vilket slöseri det är att ett band som gjort åtminstone två av 90-talets bästa hårdrocksskivor åker över Atlanten och nästintill helt bortser från de skivorna. Extra tydligt blir det när de krossar allt med ”Tractor”, som är ett under av befriande enkelhet.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s