Danko Jones drog fullt hus

Danko Jones

2011-04-07

Linköping, Platens

Publicerad i Corren 2011-04-09

 

Det känns nästan lite nostalgiskt att komma nerför trappan till ett fullständigt fullt Platens. På senare år har de dragit ner på konserterna, och en kväll som den här när Kanadas svenskaste band kommer till stan, är det tydligt att Platens behövs.

Danko Jones är ute på Sverigevändan av sin Europaturné. En vända som får många svenska bands Sverigeturnéer att blekna. Och Danko Jones har länge haft ett speciellt förhållande till Sverige, med svenskt skivbolag och många turnéer här, bland annat.

Bandet kör igång för fullt från första stund på scen och fortsätter utan minsta tendens till lugna stunder. Tidigare under karriären var kanske denna enkelspårighet lite av ett problem – det blev för mycket av det goda – men nu har de hunnit samla på sig tillräckligt många låtar som står ut, för att åstadkomma variation.

Klassikerna ”Play the Blues” och ”Lovercall” från debutskivan, blandas med senare spår som ”I Think Bad Thoughts” och ”Had Enough”. Bandet är enormt tight, men aldrig tråkigt. Energin på scen är verkligen påtaglig. Dessutom är Dankos mellansnack i en klass för sig. Att lyckas hålla en dialog med publiken och vara riktigt rolig samtidigt, är en klar prestation. Höjdpunkten på konserten är annars första extranumret ”Code of the Road.”

Danko Jones gör verkligen skäl för epitetet powertrio, ett uttryck som blivit så utslitet och nästintill bortglömt, att det förtjänar en revival. Och i Danko Jones finns en gjuten galjonsfigur.

Andreas Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s