Förvirrad ”Ankan” frälste hemmapubliken

LKPG Ha Ha! med Anders ”Ankan” Johansson

2012-05-03

Linköping, Konsert & Kongress, Backstage

Betyg: 4/5

Publicerad i Corren 2012-05-04

 

Anders ”Ankan” Johansson har gått från lätt studentikos radio-sketch-succé, via nördigt undersökande i radio och tv, till julkalender, djurprogramledare och senast mogen relationshumor, allt som oftast i sällskap med Måns Nilsson. Så, vart landar han som ensam ståuppare?

Innan vi får reda på det kör LKPG Ha Ha och konferenciern Ben Kersley igenom ett bra program där Marja Nyberg och Ola Aurell står ut. Gensvaret den senare får hade varit värdigt vilken headliner som helst för en sådan här kväll. Hans visor har en sorts igenkänningshumor dragen till sin absoluta extrem.

Backstage är förmodligen så fullt det kan bli för den här typen av arrangemang, och även om samtliga inledande akter verkar ha gått hem hos publiken, är de flesta här för Anders ”Ankan” Johansson. Till att börja med är det omöjligt att försöka sig på någon sorts kategorisering utifrån hans tidigare karriär. Intrycket han ger är milt sagt spretigt och förvirrat, för att inte tala om avsaknaden av röd tråd. Ämnena spänner över allt från uppfinningar och Malmö, via Videocaféet, en Finlandsfärjeresa till helvetet, till barn och deras uppfinningar och en vända till Holland. Men mest handlar det om djur. Misslyckade och konstiga sådana och liknelser med människor. Roligast blir det i episoden om det våldsamma rådjuret.

Det oväntade är ofta ett bra sätt att framkalla skratt, och frågan är om det finns något effektivare sätt att nå det oväntade än genom den skenbara (?) förvirring som Anders ”Ankan” Johansson visar upp ikväll. Och oavsett om det är medvetet eller inte gör den att han har en helt egen stil som ståuppare. Att den funkar fanns det många i publiken denna torsdagskväll som kan vittna om. Att Ben Kersley dessutom lovar en fortsättning på LKPG Ha Ha till hösten, gör att standupen står stark i Linköping.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s