Tolv år sen sist för Marduk

Marduk

2012-04-28

Norrköping, Skandiateatern

Publicerad i NT 2012-04-30

 

Lite förenklat kan black metal sägas ha haft två storhetstider sett till uppmärksamhet i media – det tidiga 90-talet med kyrkobränningar och mord, och 10-talet med en positiv uppmärksamhet kring framförallt Watain. Norrköpings egna Marduk har varit med under hela den här tidsepoken, och alltid stått som ett av de främsta namnen.

Även om karriären nu sträcker sig över två decennier, är det faktiskt hela tolv år sedan bandet spelade i Norrköping. Förväntningarna hos den av Misericordia och Year of the Goat-uppvärmda publiken i den knökfulla Skandiateatern, är därför med rätta högt ställda.

Marduk har sällan varit mycket för det teatrala inslaget i genren, och även ikväll är det i stort sett bara bandet rakt upp och ner, en backdrop, lite rök och några lampor. Inte för att Marduk är ett band som behöver sådant. De utstrålar sådan kraft när de äntrar scenen till spridda avgrundsvrål från publiken, och musiken är från första sekund fullkomligt förkrossande att det slår alla effekter.

Marduk skulle lätt kunna avfärdas med att det bara låter som att de i varje låt försöker slå världsrekord i att vara snabba och arga. Men det finns dynamik. Tydligast blir det i Materialized in stone, och Cold Mouth Prayer. I den sistnämnda bjuds vi även på ett bejublat gästframträdande från tidigare medlemmen Joakim Göthberg.

Det furiöst snabba är dock i fokus, och bäst bland dessa är ikväll Baptism by fire och Souls for Belial. Den sistnämnda hämtas från kommande skivan Serpent Sermon, som tycks bli minst lika brutal och bra som tidigare material.

2012 ser ut att bli ett bra år för Marduk med nya skivan och ett fullspäckat turnéschema som tar bandet genom Östeuropa, Nordamerika, Mexiko och Brasilien. Och oavsett hur det blir var lördagskvällen en grymt stark inledning av året.

Andreas Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s