Soilworks frenetiska energi

P1100664

Soilwork

2013-11-05

Norrköping, Dynamo

Betyg: 4/5

Publicerad i NT 2013-11-07

Om det är något Soilwork är dåliga på är det att erbjuda sin publik andrum. Det är inte heller någon styrka hos de två förbanden. Deals Death spelar melodiös metal, och visar sig vara väl värda sin plats. Stundtals imponerar de rejält, som i den blytunga Beyond Reason. Keep of Kalessin är ett band som spretar åt många håll. De framför dock allt med en sorts death metal-skitighet som ändå håller intresset uppe.

Från det att sångaren Björn ”Speed” Stridh stövlar upp på scen med sin majestätiska uppenbarelse, står det klart att Soilwork till allra största delen handlar om honom. Och han backar upp det med sin imponerande räckvidd också – de skönsjungna och melodiösa refrängerna görs lika bra som de mer aggressivt hållna verserna.

Dynamo är inte fullt, men det är en skaplig skara som har samlats. Och Soilwork lyckas få igång en skaplig moshpit redan under tredjelåten Overload. Därefter har bandet publiken i sin hand, och de verkar uppriktigt överraskade över hur bra respons de får.

Soilworks blandar material från sin sextonåriga karriär, även om årets skiva The Living Infinite dominerar. Deras enda egentliga problem är att många av deras låtar följer samma formula, men det vägs upp av att de framför allting med samma frenetiska energi. De visar att även om det är tisdagskväll så går det att skapa riktigt bra stämning. Och de hinner faktiskt få med något som åtminstone nästan skulle kunna kallas andningspaus – temposänkningen i Let this River Flow, som också blir kvällens främsta stund.

Andreas Homanen

Låtlista:

 1. This Momentary Bliss
 2. Like the Avarage Stalker
 3. Overload
 4. Weapon of Vanity
 5. Spectrum of Eternity
 6. Follow the Hollow
 7. Parasite Blues
 8. Bastard Child
 9. Let this River Flow
 10. Long Live the Misanthrope
 11. Tongue
 12. Nerve
 13. Chainheart machine
 14. Rejection Role

Extranummer

 1. As we Speak
 2. Rise Above
 3. Stabbing the Drama
Deals Death
Deals Death
Keep of Kalessin
Keep of Kalessin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s