Raubtier kompromissar inte

20120928_215343Raubtier

Motala, Kultur-Akademin

2012-09-28

Betyg: 3/5

Publicerad i Corren 2012-10-01

Kultur-Akademin i Motala är inne i en i intensiv höstperiod av spelningar, och på fredagskvällen var det dags för vad som förmodligen är den hårdaste kvällen i raden.

Norrköpings Nifters är ett av länets mer meriterade förband, men de stod inför den lätt hopplösa uppgiften att värma upp en för liten publik i en för stor lokal. Men deras kalla ljudbild gör sig bra. Och en Satyricon-cover gör sällan en spelning sämre.

Det är snäppet mer folk när Haparandas hårdaste trio Raubtier går upp på scen, men ‘smått öde’ känns tyvärr fortfarande som den bästa beskrivningen av lokalen. Bandet är ute på turné med sin senaste skiva ”Från Norrland till helvetets port”. De går ut stenhårt med ”Det finns bara krig”, och fortsätter i samma stil spelningen igenom. Raubtier kan beskyllas för mycket, men att kompromissa med sin stil är inte en av dem. På skiva kan man ana att de börjar fastna i sig själva, men det är ingen fara live. Istället imponeras man av bandets energi.

Som bäst är Raubtier när de utnyttjar sina mer vemodiga sidor, som i ”Hjärteblod” och ”Polarvargen”. Den förstnämnda är rentav vacker vissa stunder. Där är de mer än bara ett machohårdrocksband med texter om krig och alkohol. Avslutningen blir hårdast möjlig med tre extranummer; ”Världsherravälde”, ”Kamphund” och nya ”Låt napalmen regna” som final.

Under konsertens gång byggdes det upp en familjär stämning mellan bandet och publiken, och det är passande att konserten avslutas med att bandet går runt och tar alla som stått längst fram i hand. Som de flesta band hade Raubtier mått bra av mer publik, men de är proffsiga och gjorde en riktigt bra spelning ändå. Och vi får hoppas att fler hittar till Motala och Kultur-Akademin framöver.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s