Svepande och mäktig hårdrock

Katatonia

2010-12-02

Linköping, Platens Bar

Betyg: 4/5

Publicerad i Corren 2010-12-04

 

Det är enkelt att bara ge sig hän åt en konsert med Katatonia. Från första ackordet är det fullkomligt överväldigande. Så, bort med tjugo minusgrader, bort med vinande vind, bort med pulsande i snö – och in med fem minuter långa, mäktiga och svepande hårdrockslåtar samt fem personer på scen som ger allt. Katatonia brukar ofta buntas ihop med andra, företrädesvis svenska, metalband som kombinerar det infernaliskt hårda med det mjuka.

Opetha och Khoma är några av de andra förgrundsbanden inom den här scenen. Katatonia särskiljer sig dock genom att vara mer melodiösa, och genom att skönsången prioriteras. Platens är hyfsat välfyllt av en hängiven, företrädesvis manlig, publik. Med hängiven publik följer, som så ofta, spontana vrålanden av mer eller mindre obskyra låttitlar.Oavsett hur många av dessa som sen spelades, tror jag att ingen lämnade Platens besviken. Efter den tunga inledningen, sackar det något mot mitten av konserten, och det blir lite segt. När Katatonia sedan maler igång ”Ghost of the Sun”, inser jag att det var en högst tillfällig svacka, och att de är ett fruktansvärt bra live-band.

Efter den höjdpunkten kan bandet egentligen bara defilera in i mål. Deras Linköpingspremiär blev en väldigt lyckad sådan. När det hela sen är över, slår vinterkylan emot en minst lika tungt som Katatonias intro, men det var åtminstone ett ytterst välkommet avbrott.

 

ANDREAS ANDERSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s