Överraskande bra med Stefan Sundström

Stefan Sundström

2010-09-12

Linköping, Konsert & Kongress, Atmosfär

Betyg: 4/5

Publicerad i Corren 2010-09-13

Stefan Sundström på turné parallellt med valrörelsen, och dessutom en turné med etiketten ‘ner med borgarregeringen’ – finns det rum för musik med de förutsättningarna? Ja, och väldigt bra sådan skulle det visa sig.

Kvällen inleddes med en svåremotståndligt energisk Emma Essinger med band. Till viss del skulle hon kunna jämföras med Miss Li, men är mer dämpad och har en betydligt större tyngd. Hon är helt klart intressant för framtiden.

Stefan Sundströms senaste album ”5 dagar i augusti” släpptes för drygt en vecka sedan, och Linköping är fjärde stoppet på den tretton spelningar långa turnén.

Han är inte ensam, utan har med sig det namnkunniga kompbandet Jonny Dunders Elektriska Cirkus. Tillsammans äntrar de scen inför ett välfyllt Atmosfär. Det är snart tydlig att bandet är det stora utropstecknet ikväll. De utgör en snygg och otroligt svängande kontrast till Stefan Sundströms skeva och raspiga yvighet, och det blir en kombination som är något alldeles enastående. Stora stunder känns det som ett svenskt, politiskt och lite fulare Rolling Stones. Särskilt i ”Alla ska i jorden” från förra årets ”Ingenting har hänt”, som måste vara bland det bättre som spelats live på svenska på senare år.

Efter en halvtimme lämnar bandet Stefan Sundström ensam på scen för en tvålåtars innerlig trubadurstund. Det bryter av mot den bluesiga inledningen, men konserten tappar inte något alls på detta. Sedan är dock bandet tillbaka och fortsätter på samma sätt som under inledningen – fruktansvärt bra! De blandar material från stora delar av Stefan Sundströms repertoar och det mesta funkar lika bra.

Hur var det då med politiken? Den fanns med, men det var verkligen musiken som stod i fokus hela tiden. Helt klart en överraskande bra kväll!

/ Andreas Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s