Jorn: Förvånansvärd god förkämpe för power metal

Jorn

2011-03-03

Linköping, Konsert & Kongress, Atmosfär

Betyg: 3/5

Publicerad i Corren 2011-03-04

 

Jorn är lite av en motsägelse – som norrman kan det tyckas att han borde ägna sig åt betydligt ondare musikaliska övningar än det vi får bevittna under denna kväll. I övrigt finns det inga som helst tvetydigheter. Det handlar om en idogt arbetande power metal-förkämpe, som spelat med en mängd storheter och på senare tid gjort sig ett namn som hängiven hyllare av Ronnie James Dio. Mest känd är han förmodligen från tyska Masterplan.

Publiken på Atmosfär är företrädesvis män som nått samma nivå av grånad som Jorn själv. Men de är fans, och de är tillräckligt många. Och fans av power metal är inte direkt kända för att ha ett nyanserat förhållningssätt till sina favoritband. Så, det fanns förmodligen redan på förhand inte en chans för Jorn att misslyckas. När bandet sedan sätter igång som den mest stabila power metal-maskin som kan tänkas, är de i stort sett redan hemma.

Spellistan är blandad från de olika delarna av Jorns karriär, med viss övervikt från de senare årens solo-material. En klar höjdpunkt är ”Shadow People” och 2006-års ”We brought the angels down”.

Bandet genomför spelningen ypperligt, och det enda jag egentligen kan invända mot är att det blir lite väl enahanda ibland, och att musikerna ibland är lite väl kära i sina instrument (första låten hinner inte ens börja innan det första gitarrsolot ljuder). Men säg det band som inte har åtminstone en lätt släng av det syndromet. Sammantaget är det en väldigt trevlig kväll.

ANDREAS ANDERSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s