Säkert! är brutalt intensiv

Säkert!

2011-03-26

Linköping, Konsert & Kongress, Garden

Betyg: 3/5

Publicerad i Corren 2011-03-27

 

En hårdrockskonsert kan ge extra tyngd åt musiken, en hiphopspelning kan få publiken att vilja dansa, en klassisk konsert kan lyfta stycken enormt. Men vad kan livedimensionen göra för svensk pop av standardsnitt med tänkvärda texter? På förhand är det kanske inte helt klart. Att sedan Annika Norlins framtoning spontant inte känns som den mest givna för en liveartist hjälper inte till.

Sett till den bakgrunden börjar Säkert! i uppförsbacke. Men publiken har strömmat till Garden i mängder, och det råder inga tvivel om att det är fans, så bandet har nog nått uppför den backen redan till tonerna av inledande ”Det här är vad dom säger”.

Bandet forsätter med en låtlista blandad med låtar från förra årets ”Facit” och den nu fyra år gamla självbetitlade debuten. Under delar av spelningen blir det lite väl jämntjockt av pretentiöst svårmod. Efter ett par låtar av det slaget står det dock klart att det är precis så som Säkert! måste låta och vara. Hade de varit på något annat sätt, skulle de helt tappa sin särprägel.

Sen ska det inte förnekas att det finns stunder som också bryter av. Ettriga ”Köttet” är svagt är ett bra exempel på det. ”Logiskt” och ”Dansa, fastän” är två andra höjdpunkter som gör att det inte blir tråkigt.

”Allt som är ditt” är ett kapitel för sig. Den är så brutalt intensiv att det är ytterst lite annan svensk musik som kommer i närheten . Och efter den urladdningen är det inte någon överraskning att publiken ropar in bandet igen, och Säkert! framför genombrottet ”Vi kommer att dö samtidigt”.

I slutändan måste nog Annika Norlin trots allt ses som en av de främsta pretendenterna till titeln som Sveriges indiedrottning. Och att musiken vinner på att framföras live – det är helt säkert.

ANDREAS ANDERSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s