Uffe på gott humör i regnigt Vadstena

Publicerad i Corren 130805

Lördagskvällen i Vadstena ägnade sig åt att haverera ned sommarstämningen rejält – från 30 graders värme till knappt 20 och från sol till åska och hällregn. Förutsättningarna kunde alltså varit bättre när Ulf Lundell med band gick på scen vid halv åtta-tiden.

De låter sig dock inte bekommas, utan kör på för fullt från inledande ”Ut ikväll” och vidare genom spelningen. Det märks att Ulf Lundell är på bra humör – tydligast blir det i det familjära mellansnacket inför finalen av ”Om sommaren”, som sedan också får det dittills bästa gensvaret. Dessutom går det faktiskt att åtminstone nästan ana solen igen när låten är klar. Stämningen byggs vidare med den förenande ”Folket bygger landet”, som blir mäktig i dess arenastompighet. Dock hade en än större inramning än den halvfulla borggården kunnat höja den till fantastisk.

Det är något tunt med folk. Förmodligen har regnet skrämt bort en hel del folk som tänkt gå spontant på konserten. De som trots allt är på plats verkar dock nöjda med det mesta som Lundell presenterar. Och de får bra valuta för entrébiljetten – två timmar och en kvart är en imponerande konsertlängd.

Det mest markanta med spelningen är hur bra bandet är. Lundell själv uttrycker det som att ”om det finns någon rättvisa i världen, är det här bandet som skulle stå på Ullevis scen.” De tacklar alla typer av låtar på ett lika kompromisslöst och snyggt sätt – från ballader som ”Evangeline” till hårdare nummer som ”Omaha”. Den sistnämnda förtjänar ett eget omnämnande då den är så krossande att den fullständigt kör över allt annat. ”Stockholms city” står också ut. Trots att den är äldst av allt som spelas under kvällen känns den riktigt vital. Det årtionde som annars dominerar är 00-talet, där sju av tjugo låtar hämtas ifrån.

Lundell själv kommer bäst till sin rätt i de argare stunderna, ”Rent förbannat” framför allt, som möjligen ligger närmare hans sinnesstämning idag. Det goda humöret vinner dock ikväll, och möjligen är det som gör att Ulf Lundell avslutar genom att plocka fram det faktiskt inte helt vanliga livenumret ”Öppna landskap”.

/ Andreas Homanen

En reaktion på ”Uffe på gott humör i regnigt Vadstena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s