Eldkvarn kan inte vara dåliga

Publiceras i Corren 130826, och tills dess på:

corren.se

Och här:

Eldkvarn

Eldkvarn

Linköpings Stadsfest, Kungsträdgården

20130823

Betyg: 3/5

 

Eldkvarn är ett av de sällsynta band som det varken är fysiskt eller psykiskt möjligt för att vara dåliga. Men för att de ska vara riktigt bra krävs det att sammanhanget är det rätta.

Tidigare i somras drunknade exempelvis bandet mer eller mindre i solen på det gigantiska Bråvallaområdet. Som huvudakt för stadsfestens första dag har de åtminstone kvällsmörkret på sin sida.

Inledningen, och egentligen hela den första timmen, är en väldigt typisk festivalspelning för Eldkvarn. De går mycket på rutin och spelar framförallt de största hitsen. Tyvärr är publiken något loj och gensvaret är relativt ljummet. Inte ens ”snön föll”-partiet i ”Alice” renderar särskilt mycket respons.

Men Eldkvarn är rutinerade och gör det enda de kan genom att ånga vidare genom kvällen. Undan för undan väcker de sedan publiken och mot slutet har de fått med sig de flesta. Och duon ”Kungarna från Broadway” och ”Pojkar, pojkar, pojkar” – som det skulle vara näst intill helgerån att separera – är så pass bra att bandet är uppe och snuddar på ett högre betyg.

För de som sett Eldkvarn ett par gånger känns dock det mesta igen. Genom extranumren reparerar de det dock något. ”Nedför floden” och ”I skydd av mörkret” är visserligen hämtade från bandets mest omtyckta skiva, men de är knappast några standardnummer live. Än mindre 32 år gamla ”Jag har gjort det igen”, som med Adrian Modiggård på sång blir en av kvällens verkliga höjdpunkter. Det känns betryggande att Eldkvarn inte blivit alltför bekväma.

/ Andreas Homanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s